Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek jabłka do buraczków to stara, sprawdzona metoda. Dzięki niej warzywa zyskują lekko słodkawy, znacznie ciekawszy smak. Przygotuj buraczki z jabłkiem do słoików, a z pewnością podziękujesz sobie za to zimą.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 94
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1790
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 708
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 94
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1790
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 708
Składniki
Z wymienionych składników wyjdzie około 7 słoików o pojemności 720 ml. Do przygotowania buraczków będziesz potrzebować słoiki z nakrętkami, które wcześniej należy dokładnie wymyć i wyparzyć.
Buraki wymyj i obierz, gotowe włóż do garnka, który następnie zalej wodą. Całość postaw na gazie. Buraki powinny gotować się pod przykryciem przez około 35 minut.
Ugotowane należy odcedzić i przelać zimną wodą, tak, aby nie były zbyt gorące. Następnie ponownie je odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
W tym czasie możesz zacząć przygotowywać zalewę. Weź garnek i umieść w nim wszystkie potrzebne składniki na zalewę i postaw go na gazie. Od momentu zagotowania, gotuj jeszcze wywar przez 3 minuty. Po upływie czasu zalewę odstaw do ostudzenia. Na początku należy wszystko dokładnie wymieszać, tak aby rozpuścił się cukier oraz sól.
Wystudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Wiórki przełóż do miski. Następnie weź jabłka, obierz je i również zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko dodaj do miski z buraczkami.
Do sałatki wlej zalewę, i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw wszystko na około dwie godziny. Po dwóch godzinach jeszcze raz przemieszaj sałatkę i nakładaj do słoików. Wszystko delikatnie ugniataj tak, aby pozostawić 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Zalewę rozlej po równo do słoików, które na końcu należy mocno zakręcić. Gotowe buraczki z jabłkiem przechowuj w chłodnym miejscu.