Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze babcie i prababcie nie znały suplementów diety,ale wiedziały,że kiedy przychodzi jesienna szaruga czy sroga zima nic tak nie poprawi zdrowia duszy i ciała jak dobre jadło. Nasze prababcie nie znały hiper-marketów zapewniających jarzyny i owoce w środku zimy. Dlatego latem i jesienią gromadziły w spiżarkach i piwnicach przygotowane własnoręcznie kompoty,kiszonki,dżemy i powidła. Idąc ich przykładem dziś proponuję pyszną i zdrową sałatkę z buraczków z papryką i cebulą.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 102
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 43
Prosty przepis na niezwykle smaczne krążki cebulowe. Do ciasta prócz mąki i p...
Odsłon: 95
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 102
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 43
Prosty przepis na niezwykle smaczne krążki cebulowe. Do ciasta prócz mąki i p...
Odsłon: 95
Składniki
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na grubym tarle.
Paprykę rozkrawamy, oczyszczamy z nasion i dokładnie płuczemy. Cebulę obieramy i płuczemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy lekko osoloną wodę,dodajemy paprykę i cebulę, gotujemy ok 5minut i odcedzamy na sicie.
W rondlu przygotowujemy marynatę: gotujemy 3 szklanki wody z 1szklanką octu,1 szklanka cukru i płaską łyżką soli. Do gotującej się marynaty dodajemy starte buraki,odcedzoną paprykę i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut.
Ciepłą sałatkę przekładamy do wymytych słoiczków, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut. Cieszymy się wspaniałym smakiem buraczków całą zimę :)