Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki z papryką to wspaniały pomysł na zamknięcie smaków lata w słoikach. Sałatka świetnie pasuje do mięs grillowanych czy smażonych. Jest też bardzo lubiana przez dzieci – niesamowicie wyrazista, lekko pikantna i kwaskowata. Dodatek podpieczonej papryki nadaje ciekawego i charakterystycznego aromatu.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Buraki umyj i odetnij wierzchołki. Naczynie żaroodporne wyłóż grubą warstwą folii aluminiowej. Ułóż w środku buraki, luźno naciągając folię wokół nich. Skrop je oliwą z oliwek i połową octu.
Przykryj buraki luźno folią aluminiową. Piecz przez 30-90 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, do miękkości. Wyjmij buraki i obierz je ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut, skórką do góry. Po tym czasie wyjmij je i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w drobniejsze cząsteczki.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj paprykę, posiekaną szalotkę i kminek. Smaż całość przez 2 minuty.
Dodaj buraki i smaż wszystko razem aż całość będzie gorąca. Dołóż ocet i sok z cytryny. Dopraw ostrą papryką. Wymieszaj.
Buraki z papryką przenieś do wysterylizowanych słoików. Mocno je zakręć i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 120 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do góry dnem. Ostudź całkowicie.
Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.