Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój niezawodny sposób na chrupiące ogórki kiszone. Po pierwsze dodaje do nich oprócz podstawowych składników tj.: czosnek, koper i chrzan również liście chrzanu, czarnej porzeczki i wiśni. Drugim moim sekretem jest przygotowanie gorącej zalewy i przestudzenie jej do letniej temperatury przed przelaniem do słoików. Dzięki temu sól idealnie się rozpuści, a czosnek i chrzan zachowają swoje cenne wartości odżywcze. Gotowe ogórki znoszę do spiżarni i trzymam w najchłodniejszym miejscu. Tak przygotowane i przechowywane ogórki kiszone zachowują świeżość, chrupkość i smak przez wiele miesięcy.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 320
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1095
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1538
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 320
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1095
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1538
Składniki
Z 3 kg ogórków powinniśmy otrzymać około 6 litrowych słoików. Do przetworów najlepiej wybrać ogórki gruntowe średniej wielkości. Duże ogórki po ukiszeniu mogą się okazać puste w środku.
Zaczynamy od namoczenia i wymycia ogórków oraz słoików i nakrętek.
Do każdego słoika wkładamy ciasno ogórki. Dodajemy po gałązce kopru, kawałku obranego chrzanu, 2 ząbkach czosnku. Na górę wykładamy po liściu chrzanu, porzeczki i wiśni.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól do przetworów. Zalewę podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia soli. Następnie zalewę odstawiamy do przestudzenia.
Letnią zalewą zalewamy ogórki. Słoiki szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Po kilku godzinach gotowe słoiki znosimy do spiżarni. Ogórki kiszone będą gotowe do jedzenia po około miesiącu.