Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj pokażę jak przygotować ćwikłę z chrzanem do słoików na zimę i nie tylko. Ćwikła jest bardzo smaczna, idealnie nadaje się jako dodatek do ziemniaczków, jajek lub mięsa.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Składniki
Buraki przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem około 35 minut, do miękkości. Ugotowane odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram. Następnie ścieram na tarce o średnich oczkach. Korzeń chrzanu obieram i ścieram na tarce o jak najmniejszych oczkach.
Następnie do startych buraków dodaję 6 kopiastych łyżek chrzanu, dodaję sól, cukier, sok z cytryny, mieszam i odstawiam na około 30 minut, żeby ćwikła przeszła smakiem. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dodaję chrzan, cukier i sok z cytryny. Jeżeli dodajemy chrzan ze słoika, to należy pamiętać, że w chrzanie ze sklepu jest od razu dodany ocet oraz cukier, więc proponuję najpierw dodać chrzan, sprawdzić smak i dopiero wtedy dodawać cukier i sok z cytryny.
Tak przygotowaną ćwikłę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików i delikatnie ugniatam. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki z ćwikłą pasteryzuję, garnek wykładam ściereczką ustawiam słoiki i zalewam wodą do około ¾ wysokości słoika. Garnek stawiam na kuchence i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, pasteryzuję około 20 minut. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem na ręczniku, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Ćwikła jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa