Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mango w tym zestawieniu dodaje nieco egzotycznego posmaku. Dżem będzie gęściejszy, jeśli nie będzie blendowany.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Składniki
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, jednocześnie pozbawiając gniazd nasiennych. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w dużym garnku, wlewamy na spód wodę, wsypujemy połowę cukru i gotujemy na bardzo małym ogniu aż owoce zaczną puszczać sok i się rozpadać. Gdy się rozpadną dodajemy miąższ z mango i nadal gotujemy. co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną się robić miękkie można wyłączyć palnik na kilkanaście minut aż “naparują” pod przykryciem. Potem ponownie wstawić i znów podgotować. To jedna z moich metod, aby nie przypalić dżemu (oczywiście mieszać i tak trzeba). Gdy owoce będą już całkowicie rozgotowane można je zblendować (ja tak zrobiłam). Na koniec można jeszcze osłodzić oceniając czy dodać cały pozostały cukier czy mniej lub więcej - to już wedle uznania. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych i suchych słoików (gwint słoika i przykrywki też muszą być suche!) i zakręcamy. Słoiki dobrze jest zapasteryzować (w zależności od wielkości słoików 15-20 minut), aby mieć pewność, że dżem się nie zepsuje.