Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i łatwy w przygotowaniu dżem z dyni z dodatkiem jabłek i soku z cytryny.Idealny do ciast , deserów, naleśników lub jako dodatek do kanapek
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 365
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 365
Składniki
Jabłka i dynię obierz ze skórki usuń pestki, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce,po obraniu ma być po kg owoców,wyciśnij sok z cytryny. Do garnka włóż dynie , jabłka wlej sok z cytryny i około 0,5 szklanki wody i zagotuj .Gotuj do miękkości owoców około godziny, na wolnym ogniu aż odparuje wodą i sok.Dodaj cukier i gotuj około 5 minut.
Przełóż do słoików szczególnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
Po wyjęciu odwracamy do góry dnem.Po wystygnięciu dżem przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu.