Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowy przepis na dżem z kiwi z żelfixem. Dzięki żelfixowi taki dżem bardzo szybko się wykonuje, wystarczy dosłownie 5 minutek gotowania i jest gotowy.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 63
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 63
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka. Wsypujemy cukier, żelfix i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Zacznie wytwarzać się szumowina, którą zbieramy łyżką. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając. Przelewamy do sparzonych wrzątkiem i wysuszonych słoików. Nie napełniamy dżemem po sam koniec słoiczka, zostawiamy tak około 1 - 1,5 cm. luzu. Gdyby słoiczek podczas napełniania dżemem się ubrudził, wycieramy go ręcznikiem papierowym, zwracając szczególną uwagę na miejsce gdzie będzie zakrętka. Zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji zostawiamy słoiczki do całkowitego wystudzenia. Dżem w słoikach przechowujemy w ciemny i chłodnym miejscu do około roku.