Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Melony charakteryzuja sie niska kalorycznoscia i wysoka zawartoscia wody, co sprawia, ze smakuja tak orzezwiajaco. W przypadku melonów cukrowych, takich jak stosowana tutaj galia, istotna jest równiez zawartosc witaminy C, beta-karotenu, wapnia i potasu. Najwazniejsze jednak jest to, ze dzem z melona i z soku z limonki nie wymaga duzo pracy, natomiast zachwyca swoim smakiem.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Składniki
Składniki na 2 słoiki po 400 ml: Wyplukac 2 sloiki wrzaca woda i pozostawic do wyschniecia do góry nogami na reczniku kuchennym. Przekroic melona, usunac pestki, pokroic na kawalki i obrac. Odwazyc 500 g miazszu i pokroic w kostke. Wymieszac w garnku z cukrem zelujacym i odstawic na 20 minut. W miedzyczasie splukac limonki wrzaca woda i wysuszyc. Zetrzec drobno skórke, przekroic limonki na pól i wycisnac sok. Sok ze starta skórka dodac do kostek melona.
Doprowadzic melony do wrzenia i gotowac 5-7 minut w wysokiej temperaturze ciagle mieszajac. Nastepnie zrobic próbke, umiescic kilka kropel plynu na malym talerzyku, jesli masa zacznie krzepnac po kilku sekundach, mozna ja wlac do sloików. W przeciwnym razie gotowac przez kolejne 1-2 minuty i powtórzyc test zelowania. Napelnic sloiki, natychmiast zamknac, postawic do góry nogami na wilgotnej scierce do wystygniecia.
Dzem smakuje równiez doskonale z odrobina startego imbiru.