Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z pigwy to prawdziwy rarytas wśród jesiennych przetworów. Nie tylko pysznie smakuje, ale dostarcza dużo witaminy C. Przygotujesz go z kilku składników i według prostego przepisu. Do czego pasuje dżem z pigwy? Podaj go z pulchnymi racuszkami, naleśnikami lub na słodkim pieczywie. Jest przepyszny!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1788
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1788
Składniki
Umyj i obierz pigwę, a następnie przekrój na mniejsze kawałki. Usuń twardy środek i pokrój w cienkie słupki.
Przygotuj większy garnek. Włóż do niego owoce i zalej je wodą.
Do garnka wsyp cukier i włóż laskę wanilii. Przemieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje.
Pod koniec gotowania dodaj sok z połowy cytryny. Przemieszaj i gotuj przez ok. minutę.
Przelej dżem do słoików. Zapasteryzuj: przygotuj duży garnek, na spód włóż ręczniki kuchenne i wsadź słoiki ściśle (jeden obok drugiego). Zalej wrzątkiem do 3/4 wysokości słoików (jeśli dżemy zdążyły ostygnąć, zalej wodą w zbliżonej do szkła temperaturze). Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw słoiki do całkowitego wystygnięcia. Dżem z pigwy gotowy!