Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzika róża ma mnóstwo pozytywnych właściwości (m.in. duża zawartość witaminy C, działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne). Najlepiej sprawdzają się tutaj owoce dojrzałe, ale nie przemrożone.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 100
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 205
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 100
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 205
Składniki
Przygotowujemy owoce - odcinamy czarne końcówki i dokładnie płuczemy. Umyte owoce nakładamy do słoiczków lub butelek.
W garnku gotujemy syrop z cukru i wody. Ilość cukru podałam w zakresie, bo można dostosować pod swój gust i smak. Jeśli efektem ma być bardzo słodki syrop - cukru więcej (ja daję niecały kilogram, mniej więcej 3/4 kg).
Gotowym syropem zalewamy owoce, wycieramy do sucha gwint i nakrętki, zakręcamy. Pasteryzujemy około 12-15 minut.