Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Winogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 28
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 28
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Składniki
Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok.
Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut, po czym masę odciskam na gazie lekko przecierając zostawiając sam sok który wlewam z powrotem do garnka, dodaję cukier zelujący, doprowadzam do wrzenia, gotuję 3 minuty,
Po czym rozlewam do wyparzonych suchych, małych słoiczków. Okręcam w gruby koc i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.