Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i aromatyczna galaretka. Dodatek do placków, naleśników, jogurtów i twarogu.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 38
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 38
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Kwiatostany rozkładamy i pozwalamy wyjść ew. żyjątkom. Delikatnie odcinamy same kwiaty od łodyżek, wkładamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny i litrem wody. Starajmy się zachować jak najwięcej pyłku kwiatowego. Mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na noc. Rano przecedzamy i lekko odciskamy kwiaty. Ja otrzymałam 900 ml płynu. Płyn przelewamy do garnka, dodajemy cukier żelujący, mieszamy. Gotujemy ciągle mieszając ok. 3 minuty.
Gorący syrop przelewamy do słoików , zakręcamy, obracamy do góry dnem i zostawiamy do przestudzenia. Wstawiamy do lodówki.