Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy otrzymałam wiaderko gruszek, część owoców postanowiłam przerobić na gruszki w lekkiej marynacie. Powstały tylko trzy słoiki, bo bardzo chciałam tych gruszek spróbować. Robiłam je po raz pierwszy, więc nie do końca wiedziałam, czego się spodziewać. Ale spore doświadczenie w robieniu rozmaitych przetworów oraz kulinarna intuicja podpowiedziały mi, że uzyskam wspaniały efekt. Publikuję ten wpis po miesiącu od przygotowania marynaty, więc upłynęło wystarczająco dużo czasu, aby smak gruszek dojrzał w słoikach. Otworzyłam jeden na próbę i okazało się, że to wielki sukces. Bo gruszki w lekkiej marynacie są po prostu pyszne.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 728
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 728
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
W dużej misce przygotuj 1-2 litry zimnej wody, lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, askorbinowym albo octem jabłkowym. Będziesz w niej zanurzać kawałki gruszek po obraniu, dzięki czemu owoce nie będą ciemnieć. Pozostaną piękne, białe i atrakcyjne z wyglądu.
Gruszki umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ćwiartki gruszek dla wygody podziel na 2 lub 3 kawałki, ale możesz też marynować większe części, czyli ćwiartki bez krojenia na drobniejsze cząstki. Zaraz po obraniu wkładaj gruszki do zakwaszonej wody.
W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody cukrem, octem i przyprawami.
Do wrzącej zalewy włóż gruszki wyjęte z zakwaszonej wody, a następnie gotuj je przez 3 minuty.
Gorące gruszki i przyprawy sprawiedliwie rozłóż do 3 słoików, każdy o pojemności 450 ml, zalej wrzącym płynem, zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Gruszki w lekkiej marynacie można próbować już po dwóch tygodniach, ale ja poczekałam dłużej. I spróbowałam gruszek dopiero po miesiącu. Okazało się, że to jest bardzo smaczny sposób na te owoce, więc polecam go każdemu smakoszowi. Kilogram gruszek to nie jest dużo, dlatego z podanej porcji utrzymałam tylko 3 słoiki po 450 ml każdy. Wkrótce będę robić kolejne porcje, bo roboty przy tym niewiele, a efekt jest niezwykle smakowity. Smacznego!