Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone ogórki na zimę zalewane wrzącym sokiem spod kiszenia ogórków. Tym sposobem podzieliła się ze mną znajoma z Ukrainy, dzięki temu sposobowi ogórki zachowują smak i chrupkość. Ponadto jest to idealny sposób dla osób, które nie posiadają zimnej piwnicy, gdyż te ogórki można przechowywać w temperaturze pokojowej i nic się z nimi nie dzieje.
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 68
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 85
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 68
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 85
Składniki
Umyte ogórki ciasno układam w słojach o różnej pojemności. Do każdego słoja wkładam przyprawy pomiędzy ogórkami. Sól rozpuszczam w zimnej wodzie i zalewam przygotowane ogórki. Lekko zakręcam, stawiam w płaskiej misce( mogą cieknąć) i pozostawiam w temperaturze pokojowej do zakiszenia. W zależności od temperatury w pomieszczeniu trwa to około 3-5 dni. Po tym czasie zlewam sok spod ogórków, zagotowuję. Gorącym zalewam ponownie ogórki. Przygotowuję czyste zakrętki i gumki.
Zakręcam zakrętki, pozostawiam pod grubym ręcznikiem do wystudzenia. Sprawdzam czy słoiki są szczelne i wynoszę w suche ciemne miejsce.