Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone pomidorki koktajlowe to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru tych pysznych i aromatycznych warzyw. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, szczególnie makaronowych lub ryżowych. Mogą stanowić urozmaicenie przystawek, desek serów i wędlin. Bardzo ciekawym zastosowaniem jest także użycie pomidorków w koktajlach czy drinkach.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 200
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 166
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 152
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 200
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 166
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 152
Składniki
Wysterylizuj dwa słoiki półlitrowe. Pomidory umyj i osusz. Usuń wszystkie końcówki gałązek i łodyg. Wykałaczką przebij każdego pomidorka na wylot. Do każdego słoika włóż po mniej więcej taką samą liczbę pomidorków.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Dołóż po takiej samej liczbie kawałków czosnku. Włóż też po gałązce rozmarynu i kwiecie kopru.
Do rondelka wlej ocet i wodę. Dodaj cukier, sól, czarny pieprz i paprykę. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmij mieszaninę z ognia i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
Zalej płynem pomidorki, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca na wierzchu. Mocno zakręć. Kiszone pomidorki koktajlowe są gotowe do spożycia po dwóch dniach leżakowania, kiedy smaki się połączą. Przechowuj je w lodówce do dwóch miesięcy.