Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mirabelki zaprawiam w małych słoikach /0,5l/ bo oprócz mnie nikt nie lubi ich kwaskowego smaku. Dla amatorów tych owoców polecam wersję wytrawną z dodatkiem wina, cynamonu i cytryny.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4788
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 49
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4788
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 49
Składniki
Mirabelki myjemy i osuszamy /nie drylujemy!/. Wodę zagotowujemy z cukrem i mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Do wody wlewamy białe wino, sok wyciśnięty z połowy cytryny, dodajemy cynamon i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy kawałek cynamonu. Mirabelki układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min.