Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura różana z przepisu babci Jadzi. Jej przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, za to smak wynagradza wszelkie starania. Płatki róży do przygotowania konfitury powinniśmy zebrać dzień wcześniej w piękną słoneczną pogodę - płatki powinny być suche. Po udanych zbiorach należy je przebrać i obciąć białe końcówki, które są nieco gorzkawe.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 238
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 26
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 71
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 238
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 26
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 71
Składniki
Płatki róży przebieramy, obcinamy białe końcówki. Dodajemy cukier (waga cukru powinna być dwa razy większa od wagi płatków) i ucieramy w makutrze. Po około 20 minutach do płatków z cukrem wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Ponownie ucieramy składniki.
Gotową konfiturę różaną przekładamy do czystych, uprzednio wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy. Konfiturę przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu nawet do kilku miesięcy.