Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo w słoikach przygotowane na zimę to obowiązkowy punkt w moich domowych przetworach, podobnie jak kiszone ogórki. Dostałam dużą ilość żółtej cukinii, którą wykorzystałam do leczo.
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 30
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 130
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 112
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 51
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 30
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 30
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 130
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 112
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 51
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 30
Składniki
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego pokrojoną cebulę i smażymy, aż nieco się zeszkli
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej pomidory. Po ok 1 minucie wyjmujemy je łyżką cedzakową, chwilę studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kawałki i dorzucamy do cebuli. Gotujemy razem ok 10 minut, aż pomidory się rozpadną
Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy i wykrawamy środki z pestkami, a następnie kroimy w kosteczkę
Po ok 10 minutach gotowania pomidorów dodajemy do nich pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut
W tym czasie myjemy cukinię, jeśli jest duża i ma duże pestki, to wykrawamy komory nasienne, a do leczo kroimy tylko sam miąższ
Po 10 minutach duszenia papryki dodajemy cukinię, całość solimy i dodajemy pieprz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy kolejne 5-7 minut
Po tym czasie leczo przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy - na dno garnka z szerokim dnem wykładamy ściereczkę z bawełny i wlewamy mocno ciepłą wodę. Wkładamy do niej słoiki i doprowadzamy do wrzenia. Skręcamy nieco moc palnika. Pasteryzujemy ok 10 minut
Po pasteryzacji wyjmujemy słoiki z wody, możemy je odwrócić do góry dnem i czekamy do wystygnięcia. Następnie wynosimy do piwnicy/spiżarni