Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta mizeria z ogórków. W zimie otwierając taki słoik możemy, po odsączeniu zalewy, dodać do takiej mizerii odrobinę majonezu i mamy smakowity dodatek do obiadu czy kanapek
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 104
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 104
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 211
Składniki
Umyte ogórki cienko obrać, pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę.
Składniki zalewy dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru. W dużym garnku zalać ogórki z cebulą, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na noc.
Przygotować słoiki: na dno każdego wsypać 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Napełnić słoiki do wysokości 3/4 mizerią i zalewą, na wierzch wlać 1 łyżkę oleju, zamknąć nakrętkami.
Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji każdy słoik dokręcić dobrze, odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc, po czym odstawić do spiżarni.