Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem truskawkowy, całkowicie naturalny, bez dodatku fixów i zagęstników to jeden z tych smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Jeśli posiadacie swoje truskawki polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Taki dżem to idealny dodatek do kanapek, owsianek, deserów, tortów czy naleśników.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Truskawki przebrać, umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na połówki, mniejsze pozostawić w całości. Niewielką ilość truskawek lekko rozgnieść tłuczkiem. Wszystkie truskawki umieścić w garnku z grubym dnem (na 2,5 kg owoców odpowiedni będzie garnek o pojemności ok. 5 litrów), zasypać cukrem i dodać sok z limonki lub cytryny. Truskawki zagotować na większym ogniu, przemieszać i gotować na bardzo małym gazie przez ok. 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania, należy pilnować, aby dżem nie przypalił się, mieszając częściej.
Po ok. 3 godzinach zrobić test z talerzykiem. Wylać kroplę dżemu na schłodzony (w zamrażalce) talerzyk, jeśli dżem zastygnie, jest gotowy. Gorący dżem przelać do wymytych i wyparzonych słoików i od razu dobrze zakręcić. Słoiki z dżemem pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczką (tak, aby słoiki się nie stykały), przez ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągnąć na ściereczkę i obrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Rady: Proces pasteryzacji można pominąć, jednak jeśli dodajemy mniej cukru, warto słoiki dodatkowo zakonserwować, dzięki temu będziemy mieć pewność, że dłużej przetrwają. Słoiki można także pasteryzować w piekarniku.