Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol jest mocno słodki, z wyczuwalnym i charakterystycznym smakiem czarnego bzu. Dodatek cytryn przełamuje słodycz i dodaje nalewce orzeźwiającej i lekko kwaskowatej nuty. Nalewka ma ok. 30%-35% mocy. To propozycja doskonała także wspomagająco przy leczeniu przeziębień i grypy. Świetnie radzi sobie ze schorzeniami układu oddechowego. Detoksykuje organizm.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 39
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 87
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 205
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 39
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 87
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 205
Składniki
Cytryny obierz ze skórki i wytnij białe błonki. Skórkę pokrój w paseczki, a miąższ owoców w plasterki. Dodaj je do kwiatów bzu i delikatnie przemieszaj. Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj, uważając, by nie zaczęły wytwarzać się bąbelki. Syrop trzymaj tak przez tydzień.
Po tygodniu przelej syrop przez sitko wyłożone gazą. Pozostałe w gazie cząstki cytryn i kwiatów dobrze odciśnij – tam znajduje się najwięcej smaku.
Spirytus wymieszaj w osobnym naczyniu z 300 ml wody. Roztwór przelej do odcedzonego syropu, wymieszaj. Całość przelej do butelek, najlepiej ciemnych. Odstaw w chłodne miejsce na 4 tygodnie.
Po miesiącu nalewkę ponownie należy przefiltrować za pomocą gazy rozłożonej na sitku. Ponownie przelać do czystych butelek. Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest gotowa do spożycia po miesiącu, ale nabiera smaku wraz z kolejnymi tygodniami.
W garnku zagotuj litr wody wraz z cukrem. Pozostaw do ostygnięcia. Kwiatostany bzu dobrze umyj i osusz. Przełóż je do dużego i szerokiego, szklanego naczynia. Zalej je przygotowanym wcześniej, chłodnym syropem.