Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do soków owocowych niekoniecznie trzeba dodawać duże ilości cukru. Tutaj sok zagęszczony, gotowy do rozcieńczenia w wodzie lub jako dodatek do herbaty.
blender, sitko, chochla, lejek
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 14
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 485
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 14
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 485
Składniki
Robiłam soki z kilku kolorów porzeczek. Najpierw partię przepuściłam przez sokowirówkę, ale było potem za dużo zmywania. Najlepiej sprawdziło się: Porzeczki trzeba opłukać ale nie trzeba ich szypułkować. Dolewa się litr wody i owoce się malaksuje. Teraz trzeba je gotować około kwadransa, następnie przecedzić przez sitko.
Do przeciśnięcia pulpy pomocna jest chochla. Sok jest gorący więc cukier szybko się w nim rozpuści. Oczywiście można dodać więcej cukru ale wolę czuć smak owoców a nie syropu. Sok rozlewa się do słoików i pasteryzuje 10 minut od zagotowania się wody. Zagęszczony sok jest gotowy do rozrobienia w wodzie lub do dodania do herbaty.
Smacznego :)