Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Absolutnie rewelacyjne, bardzo czosnkowe ogórki konserwowe na zimę. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam! 1 szklanka = 250ml Przepis dwudniowy.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 157
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 275
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1061
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1500
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 157
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 275
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1061
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1500
Składniki
Dzień 1. ogórki umyć pod bieżącą wodą, odciąć z każdego końca po 3 mm i mocno ponakłuwać widelcem. Ułożyć ogórki w dużej misce warstwami, przesypując solą. Ogórki zalać zimną wodą, tak aby schowały się mniej więcej 3 cm pod powierzchnią, przycisnąć talerzem, miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin, nawet na całą dobę.
Dzień 2. Przygotować słoiki oraz nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie zastępujemy nowymi ). Ogórki odcedzić z solanki, dokładnie opłukać i osączyć. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać gorczycę oraz sól, zagotować. Po minucie zmniejszyć ogień do małego i nadal utrzymywać wysoką temperaturę zalewy. Do każdego słoika włożyć ok. 6 kawałków czosnku oraz 2 baldachy kopru, a następnie upakować ogórki. Na koniec dołożyć jeszcze 6 kawałków czosnku i 1 bardach kopru. Napełnić słoiki gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnej przestrzeni. Usunąć powietrze ze słoików, wytrzeć brzegi i nałożyć gorące wieczka. Dokręcić je na tyle mocno jak się da. Słoiki wstawić do odpowiednio dużego garnka (najlepiej wyższego niż słoiki), wlać wodę do około 3/4 wys. słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić jeszcze słoiki na 5 minut w garnku do pasteryzacji. Potem wystawić słoiki na blat wyłożony czystą ściereczką, do góry dnem, przykryć kolejną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po 24 godzinach przetwory przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce. Smacznego :)