Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jeszcze do tej pory na twoim stole nie gościły ogórki konserwowe z rodzynkami, warto jak najszybciej nadrobić zaległości. To nieoczywiste połączenie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-kwaśnych przetworów.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Składniki
Najpierw przygotuj marchewkę i cebulę. Obierz warzywa i posiekaj je drobno. Marchewkę na plasterki, a cebulę w piórka. Ogórki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Odetnij końce, aby były bardziej aromatyczne.
W każdym słoiku na samo dno ułóż jedną gałązkę kopru. Następnie włóż ogórki, jeden obok drugiego, dość ciasno. Wsyp po łyżeczce rodzynków, 3 ziarenka pieprzu i 1 ziela angielskiego. Czosnek obierz i posiekaj w plasterki. Dodaj po jednym ząbku do każdego ze słoików. Wsyp też kilka plasterków marchewki i odrobinę cebuli, aby dodać aromatu. Na wierzch ułóż także po gałązce kopru.
Teraz przygotuj zalewę. W dużym garnku zagotuj wodę wraz z cukrem, octem i solą. Mieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły, a cukier rozpuścił. Gorącą zalewę wlewaj do każdego z ogórków w taki sposób, aby zakryć ich wierzch. Zakręć słoiki mocno.
Teraz w dużym garnku zagotuj wodę, do połowy jego wysokości. Na dnie ułóż bawełnianą ściereczkę. Ciepłe słoiki wkładaj do rozgrzanej wody i pasteryzuj przez około 20-30 minut. Po tym czasie poczekaj, aż ogórki ostygną. Przełóż je w ciemne i suche miejsce.