Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na ogórki małosolne gotowe w dwa dni.
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11330
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11330
Składniki
Ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 1-2godziny( będą słodkie i chrupiące). Wstawiamy do garnka litr wody i gotujemy( ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli. W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, liść chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki, w których odcinamy piętki z jednej i drugiej strony ( szybciej się ukiszą). Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnku. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch szklankę napełnioną wodą, lekko dociskając ogórki. Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!