Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreańskie ogórki kiszone to niezwykły dodatek do obiadu. Ogórki są umiarkowanie ostre, lekko pikantne i bardzo smaczne. No i oczywiście świetnie wyglądają na talerzu.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8731
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 450
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8731
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 450
Składniki
Najlepsze są ogórki do 10 cm. Ja teraz miałam 4 duże więc przecięłam je na pół. Ogórki myjemy, nacinamy wzdłuż na krzyż zostawiając 1-2 cm nienacięte. Posypujemy dużą ilością soli, szczególnie w miejsca nacięć. Odstawiamy na 30 -40 minut. Cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek , imbir i papryczkę drobno siekamy. Marchew siekamy w paseczki julienne. Wszystko mieszamy, słodzimy, pieprzymy i zalewamy wodą z sosem rybnym. Ogórki dokładnie spłukujemy wodą. Każdy ogórek dokładnie napełniamy warzywami z sosem i układamy w naczyniu lub słoikach. Przykrywamy i trzymamy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. I właściwie możemy już jeść, trochę jak ogórki małosolne. Potem naczynie przenosimy do lodówki i tam przechowujemy około 7 dni. Może dłużej, ale u nas unikają w mig.
Właściwie każdego dnia ogórki smakują inaczej.