Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka konserwowa to prawdziwy rarytas – o ile jest jędrna i chrupiąca. Taką przygotujesz poniższego przepisu.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 218
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 218
Składniki
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój oczyszczone warzywa w słupki. Cebulę pokrój w półplastry, a obrane ząbki czosnku przekrój na pół. Oczyść starannie natkę pietruszki.
Wyparz 4 słoiki o pojemności 500 ml każdy. Na dnie ułóż plastry cebuli (podziel je równo między słoiki), pod jednym przekrojonym ząbku czosnku i po jednym listku laurowym. Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Powkładaj dość ciasno paprykę. Na wierzchu ułóż nieco natki pietruszki.
Podgrzej na palniku o niskiej mocy wodę z cukrem i solą – do rozpuszczenia się sypkich produktów w wodzie. Połącz ją z octem.
Zalej paprykę w słoikach zalewą, pozostawiając od góry około 2-centymetrowy margines. Do każdego słoika wlej łyżkę oliwy. Zakręć szczelnie słoiki i zapasteryzuj, najlepiej w piekarniku.
Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) – temperatura jego wnętrza ma być taka, jak zalewy w słoikach. Następnie nagrzej piekarnik do 130°C. Pasteryzuj paprykę przez 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przechowuj słoiki w chłodnym miejscu bez dostępu światła dziennego.