Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niewątpliwą królową Bałkanów jest papryka. Istnieje niezliczona liczba przepisów na przetwory z wykorzystaniem tego warzywa, a dzisiaj prezentujemy paprykę w słoikach po chorwacku. Zaskakującym elementem w składzie zalewy jest musztarda, która nadaje papryce niepowtarzalnego smaku. Możesz użyć delikatnej, delikatesowej lub miodowej musztardy lub wykorzystać ostrzejszą wersję – rosyjską lub Dijon. Papryka świetnie smakuje samodzielnie lub jako składnik sosu do makaronu. Sprawdzi się także jako dip lub marynata do pieczonego mięsa. Jeśli chcesz dodać pikanterii przetworom, dodaj także ostrą papryczkę lub szczyptę papryczki chili w proszku do marynaty.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8780
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 452
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8780
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 452
Składniki
Umyj papryki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ostre papryczki możesz kroić w rękawiczkach. W misce zmieszaj musztardę, koncentrat pomidorowy, olej i miód.
W dużym garnku zagotuj wodę, ocet, przyprawy i sól, a następnie dodaj pokrojoną paprykę i gotuj pod przykryciem ok. 5 minut, a następnie łyżką cedzakową przekładaj do wyparzonych słoików. Do gorącej zalewy wlej mieszankę musztardową, zagotuj i wrzącą zalewą uzupełniaj słoiki. Od razu mocno zakręcaj i odstawiaj na ręcznik, ustawiając do góry dnem. Przykryj drugim ręcznikiem i zostaw do wystygnięcia. Wszystkie pokrywki powinny się zassać i papryka już nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.