Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z buraków to ciekawe urozmaicenie codziennych kanapek. Charakteryzuje się słodkim i głębokim smakiem karmelizowanej cebuli. Buraki świetnie komponują się z fasolą. Odpowiednie połączenie octu, wina, czosnku i przypraw jest wyraziste i bardzo przyjemne. Całość ma kremową konsystencję, która idealnie rozsmarowuje się na kanapkach. To danie idealne dla wegan, ale także osób dbających o linię.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
W średnim rondlu ugotuj buraki w niewielkiej ilości wody do miękkości, przez ok. 35-40 minut. Zdejmij je z ognia, odcedź i odłóż do ostudzenia. Obierz ze skórki. Pokrój warzywa w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją przez 8 minut, do zrumienienia. Dołóż czosnek i sól. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut lub do karmelizacji cebuli.
Zdejmij patelnię z ognia i wlej ocet balsamiczny oraz ocet ryżowy lub wino. Wymieszaj i odstaw.
Nerkowce zblenduj na gładką masę o konsystencji masła.
Do misy robota kuchennego włóż: zblendowane nerkowce, odcedzoną fasolę, ocet jabłkowy, buraki oraz cebulę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pastę z buraków podawaj z dodatkiem pieczywa lub krakersów.