Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta paprykowa jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sosów, zup i dań mięsnych. Trochę pracochłonna ale pyszny smak wynagrodzi trud przygotowania.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2935
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2935
Składniki
Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z nasionami. Ząbki czosnku obieramy. Na blaszce układamy paprykę skórką do góry i ząbki czosnku. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210-220 stopni C, pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje, wyjmujemy z piekarnika, nakrywamy folią i odstawiamy na 30 min. Następnie z papryki zdejmujemy skórkę. Do garnka wlewamy olej, przekładamy paprykę i czosnek, wlewamy ocet winny i drobno posiekaną papryczkę chili /ja dodaję dwie szt. ale jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki może dodać jedną/. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podgrzewamy często mieszając do czasu aż woda odparuje i sos mocno zgęstnieje. Gotową pastę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.