Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory konserwowe nie są tak popularną przekąską, jak ogórki czy papryka. Zrób jednak choć raz pikantne pomidory koktajlowe w słoikach, a będziesz uwielbiać je bardziej niż jakiekolwiek inne domowe przetwory na zimę. Aby ściśle trzymać się poniższego przepisu, przygotuj 8 półlitrowych słoików. Jeśli chcesz skorzystać np. z 4 litrowych, rozdziel przyprawy proporcjonalnie do porcji pomidorów przypadającej na słoik.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 70
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 70
Składniki
Przekrój papryczki wzdłuż na pół (usuń ogonki i nasiona). Obierz ząbki czosnku i także przekrój każdy na pół. Koperek i natkę pietruszki pokrój na mniejsze kawałki.
Opłucz pomidory i ułóż niezbyt ciasno w słoikach. Do każdego słoika dołóż kilka ząbków czosnku i kawałek papryczki. Wsyp także ziarna pieprzu (po ¼ łyżeczki) i wetknij po jednym listku laurowym i po kilka kawałków koperku i natki pietruszki. Delikatnie potrząśnij zawartością słoików.
Zagotuj wodę z octem i solą. Gdy nieco przestygnie, połącz z miodem i olejem. Wymieszaj trzepaczką na jednolitą zalewę i zalej nią pomidory koktajlowe w słoikach. Zakręć szczelnie.
Od razu ustaw słoiki w garnku wyłożonym gumową wkładką lub ściereczką (słoiki nie mogą się ze sobą stykać) i zalej gorącą wodą do wysokości ¾ słoików. Zagotuj wodę. Gotuj przez 20 minut. Odstaw słoiki do powolnego wystudzenia (np. przykryte kocem).
Zapasteryzowane pomidorki przechowuj w chłodnym, ocienionym miejscu.