Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe powidła z czekoladą, cynamonem i whisky
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 159
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 20
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 159
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 20
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Śliwki należy umyć i obrać (sprawdzamy czy nie ma w nich niespodzianek ;) ) Śliwki wrzucamy do garnka i podlewamy minimalną ilością wody. Przez pierwsze minuty gotujemy na maksymalnym ogniu pod przykryciem (co chwilę koniecznie mieszamy). Kiedy śliwki puszczą sok odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień na 30 procent. Powidła muszą teraz odparować i ten proces potrwa dość długo (radzę go rozbić na kilka, albo jeden dzień, ale często mieszamy).
Kiedy powidła już odparują dodajemy odrobinę brązowego cukru (śliwki same w sobie są słodkie), sporo cynamonu, wlewamy whisky do smaku. Wszystko mieszamy i odparowujemy alkohol z whisky. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę (proszę uważać z ilością aby nie przesadzić) i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
Gorące powidła nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Kiedy przestygną można je dodatkowo zapasteryzować w piekarniku. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu (znajduje się poniżej), w którym pokazuję jak zrobić powidła krok po kroku.