Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas robienia powideł ruszył pełną parą :) Te ze śliwek węgierek, wg. mnie, nie mają sobie równych.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 103
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 212
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 103
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 212
Składniki
Śliwki umyć, usunąć pestki i rozgotować pod przykryciem w małej ilości wody lub rozparować wstawiając przykryte naczynie do niezbyt gorącego piekarnika.
Zapobiega to przypalaniu i pryskaniu, a przede wszystkim przyspiesza odparowywanie. Gdy masa staje się gęsta tak, że powidła spadają płatami z łyżki, należy przełożyć je do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić nakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Do powideł ze śliwek węgierek można dodać, krótko przed końcem gotowania, cukier w ilości 150 g na 1 kg śliwek.
Powidła można smażyć partiami nawet przez kilka dni.