Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze do przetworów na zimę są kwaśne jabłka.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Z jabłek trzeba się pozbyć gniazd nasiennych. Niektórzy obierają jabłka ale ze skórką jest szybciej i zdrowiej. Pokrojone z grubsza jabłka wrzuca się do garnka, podlewa odrobiną wody i praży pod przykryciem, aż puszczą sok. Można je przemieszać i po paru minutach całkiem zmiękną. Najlepiej jest przerwać prażenie jak jabłka są jeszcze w kawałkach a antonówkom niewiele czasu potrzeba. około 10 minut od zagotowania.
Na każdy litr uprażonych jabłek można dodać dwie- trzy łyżki cukru. Jabłka, w zależności od przeznaczenia zawsze będzie można jeszcze dosłodzić przed użyciem, ale kwaśne idealnie pasują do szarlotki czy naleśników. Masę należy nałożyć do słoików i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Smacznego :)