Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ocet jabłkowy siostry Anastazji to klasyczny i bardzo prosty sposób na przyrządzenie domowego, smacznego i zdrowego octu. Z powodzeniem zastąpi on te sklepowe w przygotowywaniu różnych potraw. Po rozcieńczeniu w wodzie, można też pić go jako niezawodny środek wspomagający odchudzanie i zapewniający dużą ilość składników odżywczych.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 191
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 191
Składniki
Wodę przegotuj i odstaw do ostudzenia do temperatury pokojowej. Przelej wodę do dużego słoja. Dodaj miód i cukier. Energicznie zamieszaj, by całość rozpuściła się w płynie. Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń ogonki, ale pozostaw gniazda nasienne.
Przenieś owoce do słoja z wodą. Ugnieć je tak, by nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Jeśli cieczy jest za mało, dolej przegotowaną i chłodną wodę, by w całości przykrywała jabłka. Jednocześnie słój może być zapełniony jedynie w ¾ - proces fermentacji sprawi, że objętość się zwiększy.
Słój przykryj lnianą, czystą ściereczką i owiń gumką recepturką. Odstaw go w ciepłe miejsce. Przez pierwsze 7 dni fermentacji mieszaj zawartość słoika 2 razy dziennie łyżką lub delikatnie wstrząsaj. Pilnuj, by jabłka zawsze były przykryte płynem.
Po tygodniu zaprzestaj mieszania. Trzymaj słój w tym samym miejscu przez kolejne 4 tygodnie. Odcedź resztki owoców przez gazę. Ocet zlej do butelek i odstaw w ciemne miejsce na kolejny tydzień. Przepis na ocet jabłkowy siostry Anastazji zawsze wychodzi. Tak przygotowany ocet nie powinien się psuć mimo miesięcy stania, jeśli będzie przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu.