Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w wykonaniu pulpa z dyni hokkaido może stanowić bazę do ciast, ciasteczek, klusek, a także racuszków. Można tym samym sposobem zrobić pulpę z innych gatunków dyni, ale ta z hokkaido jest według nas najlepsza i to z dwóch powodów. Po pierwsze ma piękny, intensywny pomarańczowy kolor. Po drugie ma lekko orzechowy posmak. Jest po prostu pyszna.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 10
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 10
Składniki
Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Przekrawamy na cztery części, wydrążamy pestki. Zostawiamy tylko twardy miąższ, który kroimy w kostkę (im drobniejsza, tym szybciej się upruży). Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy dynię. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy dynię do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy kawałki dyni rozpadają się pod naciskiem łyżki, znaczy że dynia jest miękka i można ją rozbić blenderem na pulpę.
Pulpa z dyni hokkaido gotowa! Nasze rady: Składniki można podwajać, jeśli potrzebujemy więcej pulpy. Pulpę można zamknąć w słoiku i zapasteryzować.
Oto nasz sernik dyniowy na bazie pulpy z dyni hokkaido:https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-sernik-dyniowy,1983681,walek.html?p=1698410775
Oto nasze kluski z dziurką z dyni hokkaido: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kluski-dyniowe-z-dziurka,1983343,walek.html