Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ratatouille to prosty, ale bardzo pyszny, warzywny gulasz, który doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej przekąski, sosu do makaronu lub dodatku do mięs, serów i warzyw. Ratatouille w słoikach, to wyśmienity pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw, aby cieszyć się ich smakiem także zimą.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 165
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 264
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 165
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 264
Składniki
Do przygotowania ratatouille będą potrzebne Ci słoiki, w których przygotujesz potrawę na zimę. Przed użyciem należy je starannie oczyścić i wyparzyć, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia.
Bakłażan umyj, a następnie pokrój go w kostkę. Tak przygotowane warzywo wrzuć do miski i zasyp obficie solą. Pozostaw tak na ok. 3 godziny. Wówczas bakłażan zostanie pozbawiony gorzkiego smaku.
Po upłynięciu wyznaczonego czasu opłucz pokrojone warzywo i rozłóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Gdy bakłażan schnie, wyparz i obierz pomidory, które powinny zostać pozbawione skórki. Następnie pokrój je w kostkę. Sięgnij po cukinie, wypłucz ją i również pokrój w kostkę.
Weź duży garnek i wlej do niego odrobinę wody. Woda powinna gotować się tak długo, aż zacznie wrzeć. Bakłażan oraz cukinia podsmaż na oliwie z oliwek przez kilka minut. Później przełóż je do garnka z wodą.
Do warzyw należy dorzucić pomidory oraz czosnek drobno posiekany. Całość jeszcze raz posolić i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Pod koniec dodaj posiekany tymianek.
Tak przygotowaną potrawę przełóż do przygotowanych słoików. Zakręć je i ułóż dnem do góry. Możesz słoiki wcześniej również włożyć do piekarnika i zapasteryzować je.