Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na zimę z cukinii, papryki. Z dodatkiem cebuli, czosnku , imbiru i...curry.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1016
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1016
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Cukinię pokroić w talarki ( większą w półplasterki lub nawet ćwierćplasterki). Ważne aby cukinia była młoda i nie miała pestek. Cukinii nie obieramy. Paprykę oczyszczamy z pestek , kroimy na pół a potem na 3 części, Każdą część kroimy w paski. Cebulę kroimy w ćwierćtalarki . Czosnek, imbir i papryczkę kroimy bardzo drobno. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki soli. Dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia przygotowujemy zalewę: Do małego garnka wlewamy 1 szklankę octu jabłkowego. Dodajemy 3 łyżeczki soli i 3 łyżki cukru. Dodajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Warzywa odciskamy na sicie a sok wylewamy. Zalewę podgrzewamy i przez sito wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin.
Warzywa odcedzamy . Soku nie wylewamy!!! Przekładamy warzywa do wyparzonych słoiczków. Lekko ugniatamy. Na wierzch kładziemy kwiatostan i małą gałązkę kopru. Dolewamy soku. A na koniec wlewamy 1-2 łyżki oleju. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Uwaga!!! Można taką sałatkę podać na bieżąco bez pasteryzowania. Mój mąż stwierdził, ze jest pyszna.