Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieszanki warzywnej używam do przyrządzania zup, sosów, wywarów itd. Od czasu kiedy przyrządzam ową mieszankę nie używam kostek rosołowych, przypraw typu "Kucharek, Vegeta" itd. Pierwszy raz przyrządziłam mieszankę z podanych poniżej proporcji, obecnie zwiększam je 5-krotnie i mam zapas na dłuższy okres:)
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 137
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 208
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 156
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 137
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 208
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 156
Składniki
Do przygotowania mieszanki warzywnej można użyć specjalnej maszyny do ścierania warzyw, ale możemy także przygotować ją na tarce- co jest bardziej czaso- i pracochłonne:) Także korzenie warzyw ścieramy na grubych oczkach, a pozostałe warzywa bardzo drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy razem. Tak przygotowaną mieszankę ważymy i dodajemy sól- 20% wagi przygotowanej mieszanki. Zostawiamy na 12- 16 godzin. Po tym czasie mieszankę odciskamy i pakujemy w słoiczki. Mocno zakręcamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Taka mieszanka jest dodawana przeze mnie do wielu potraw. Gorąco polecam:)