Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sos pomidorowy z dodatkiem warzyw pieczonych w piekarniku z dodatkiem czubrycy czerwonej. Sos doskonale pasuje do makaronu, ryżu, podsmażonej wędliny lub mięsa.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24489
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24489
Składniki
Marchew, pietruszkę, cukinie i paprykę dokładnie myjemy, osuszamy, układamy /w całości/ na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 50 min - skórka na cukinii i papryce powinna mocno ściemnieć. Kiedy warzywa będą w piekarniku przygotowujemy pomidory: przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy 0,5 łyżeczki cukru i gotujemy na małym ogniu. Po upieczeniu warzywa wyjmujemy z piekarnika. Paprykę nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wyjmujemy miąższ. Pietruszkę i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i nasiona a miąższ kroimy. Warzywa dodajemy do pomidorów. Gotujemy razem ok. 20 min. /w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos/Doprawiamy do smaku czubrycą, solą, pieprzem i cukrem. Sos miksujemy blenderem, przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.