Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na sos śniadaniowy do wszelkiego pieczywa, mięsa i jajek podanych w różnoraki sposób.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1035
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1035
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Bakłażany nacinamy- dziurkujemy nożem i układamy na blasze uprzednio wyłożonej papierem. Papryki myjemy, również układamy na blasze i zapiekamy 15 minut w temp 200stopni. Warzywa powinny zmięknąć- lekko zmarszczyć się.
Czekając na papryki i bakłażany, zaparzamy pomidory by łatwiej było je obrać ze skórki (warto zrobić nacięcia na każdym pomidorze) .
Upieczone warzywa przekładamy do głębokiego naczynia i zakrywamy folią spożywczą, która ma chronić je przed powietrzem, wtedy łatwiej będzie je obrać gdy ostygną.
Gdy warzywa sobie stygną, kroimy pomidory na mniejsze kawałki, które blendujemy.
Bierzemy ostrą zieloną paprykę, kroimy jak najdrobniej i delikatnie podsmażamy na oleju. Gdy lekko zeszkli się, dodajemy zblendowane pomidory. Niech się gotują na małym ogniu.
W tym czasie obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych bakłażany i papryki, które stygły w misce.roimy możliwie jak najdrobniej, po czym dodajemy do gotujących się pomidorów wraz z solą. Gotujemy często mieszając jeszcze 30 minut.
Jeszcze gorący sos przelewamy do słoików . Pasteryzacja: a) wykładamy garnek ścierką b) zalewamy słoiki do 3/4 wysokości wodą, c) gotujemy 15 minut od chwili zagotowania