Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe suszone pomidory. Suszone na słońcu, tak jak to robią włosi, pogoda temu sprzyjała i u nas.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1180
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 117
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1180
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 117
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Składniki
Z 3 kg pomidorów powinno wyjść 2 x po 200 ml. Pomidory pokrój w ćwiartki , wyciągnij gniazda nasienne, ułóż ciasno na blasze wyłożonej folią aluminiową. Posyp solą, najlepiej solą ziołową własnej produkcji. Przykryj kratką i warstwą gazy lub pieluszką tetrową.
Postaw blachę na słonecznym balkonie. Pomidory susz 5-6 dni, przy temperaturze powyżej 25-26 stopni. Na noc chowaj do domu. Na zdjęciu jest część podsuszonych pomidorów i część nowych. To zielone, to jest moja sól ziołowa. przepis na nią jest w moich przepisach.
Po wysuszeniu pomidory przełóż do słoiczków , zalej oliwą. Do każdego słoiczka dodaj trochę soli, pieprzu, grubo posiekane ząbki czosnku i posiekane listki bazylii.