Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz jest najlepsza pora na wykonanie syropu na przeziębienie. Można go długo przechowywać.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 83
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 721
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 83
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 721
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 44
Składniki
Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień. Rozkładamy na białej ściereczce, aby wyszły ewentualne robaczki.
Przygotowujemy zalewę. Do wody dodajemy cukier i sok z cytryny -zagotować.
Do glinianego naczynia lub słoja odcinamy nożyczkami kwiaty. Zalewamy wrzącą zalewą, przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. Codziennie delikatnie mieszamy.
Po czterech dniach filtrujemy syrop. Jeżeli chcemy go dłużej przechować to należy doprowadzić do wrzenia i wlać do słoiczków, przewrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Syrop niepasteryzowany przechowywać w lodówce.