Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogaty w witaminy i pomaga na dolegliwości jelitowe.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 193
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 193
Składniki
Umyte pigwy(pigwowce) przekrawa się na ćwiartki, wycina się gniazda nasienne. Ćwiartki najlepiej jeszcze przekroić na ósemki. Owoce przesypuje się obficie cukrem i zostawia w szczelnie zamkniętym słoju. Całość można potrząsnąć parę razy do rozpuszczenia cukru. Po około 5 dniach syrop można zlać i przechowywać w lodówce, w słoiczkach. Można też przełożyć z kawałkami owoców, lub owoce wykorzystać np. do ciasta. Opcjonalnie można je zapasteryzować ale wtedy utraci się część witamin, ale nieprozdrowotne właściwości. Smacznego :)