Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kompot z truskawek w aromatycznej zalewie waniliowej.
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 87
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 402
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1134
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 87
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 402
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1134
Składniki
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wyparzonych słoików, które napełniamy do około 3/4 wysokości.
Wodę zagotowujemy z laską wanilii, wcześniej wyciągając z niej ziarenka, które także dodajemy do wody. Gdy woda zacznie wrzeć rozpuszczamy w niej cukier trzcinowy w proporcji 2,5 do 3 łyżek na 1 litr wody (w zależności od stopnia słodkości truskawek).
Gorącym wywarem waniliowym zalewamy truskawki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy od 15 do 25 minut. Życzę smacznego! :)