Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 246
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 246
Składniki
W tym roku wiśnie przerobiłam na wino i na dżem. Wiśnie trzeba wydrylować, pomaga w tym drylownica. Wiśnie wrzuciłam do sokownika, posypałam cukrem i poczekałam aż sok z nich wypłynie. Wiśnie można zasypać cukrem i poczekać trzy dni aż puszczą sok i je wtedy odcisnąć. Z odciśniętych owoców można zrobić dżem. https://smaker.pl/przepis-dzem-wisniowy,163368,fafiatko.html
Uzyskałam 6 litrów soku, rozlałam je do dwóch gąsiorków o pojemności 5 litrów. Dodałam do każdego po litrze filtrowanej lub przegotowanej wody. Drożdże aktywowałam według przepisu na opakowaniu w małej ilości ciepławej wody i dodałam po równo do gąsiorków. Gąsiorki najpierw na trzy dni trzeba zatkać watą a potem można włożyć rurkę fermentacyjną. Przechowuje je w kuchni gdzie ciągle bulgocą. Teraz można poczekać, aż fermentacja się wyciszy około 6 tygodni, i zlać wino z nad osadu. Jeśli chce się zakończyć fermentację gąsiorki trzeba wstawić w zimne miejsce, lub trzeba zdezaktywować drożdże dodając po kieliszku spirytusu. Smacznego :)