Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona młoda kapusta to jedno z tych dań sezonowych, które zawsze króluje w polskiej kuchni. Jest niezwykle przyjemne w smaku, lekkie i aromatyczne, pełne świeżego koperku. To jedna z tych potraw, które można jeść kilogramami – i to w dodatku prawie całkowicie bez konsekwencji! Młoda kapusta jest niskokaloryczna i pełna witamin. Orzeźwi nawet w najbardziej upalny dzień.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 113
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14464
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 47
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 61
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 148
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 217
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 113
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14464
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 47
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 61
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 148
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 217
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na 1 łyżce masła. Kapustę obierz z wierzchnich liści. Podziel ją na ćwiartki i wytnij głąb. Drobno poszatkuj i dorzuć do cebuli. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dołóż do reszty warzyw. Zalej wszystko wodą. Gotuj kapustę przez około 15 minut, prawie do miękkości.
W osobnym rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj 2 łyżki mąki i cały czas mieszając, zrób zasmażkę. Dolej do rondelka trochę wody z gotowania kapusty i dobrze wymieszaj. Zasmażkę wlej do kapusty i ponownie wymieszaj. Groszek odcedź z zalewy i dołóż do pozostałych warzyw.
Koperek poszatkuj i wsyp do kapusty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Młodą kapustę z koperkiem podawaj na ciepło, jako dodatek do mięs obiadowych.