Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to czas, w którym coraz chętniej sięgamy po nieco zapomniane zimą sałatki. W sklepach pojawiają się nowalijki i coraz więcej krajowych warzyw. Słupki w termometrach idą w górę, więc z większą przyjemnością jemy dania schłodzone. W takie dni sałatki z powodzeniem wystarczają za pożywny posiłek, jeśli zjemy je z kawałkiem pieczywa. Są także świetnym dodatek do dań z rusztu, które często przyrządzamy w sezonie grillowym. Majowa sałatka z pora i jajek świetnie wpisuje się w taką wiosenną atmosferę. Można zresztą przyrządzić ją o każdej porze roku, a pięknie udekorowana stanie się ozdobą wielkanocnego stołu.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (około 7-8 minut od chwili zagotowania się wody). Przestudź. Cztery jajka i białka z dwóch pozostałych pokrój w kostkę. Dwa żółtka będą potrzebne do dekoracji.
Pora umyj i pokrój w półplasterki. Włóż do durszlaka i przelej wrzątkiem (zblanszuj). Dołóż do miski z jajkami. Ogórki pokrój w kostkę i połącz z jajkami i porem.
Do miski dołóż dokładnie odcedzony groszek i kukurydzę. Dodaj majonez, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę oprósz z wierzchu pokruszonymi żółtkami wymieszanymi z parmezanem. Jeśli chcesz, by prezentowała się naprawdę odświętnie, wykonaj wiosenną ozdobę, np. z zielonej części pora, łodyg koperku i konwalii wyciętych z białka jajka.