Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zasmażką z masła, przyprawiona na słodko-kwaśno i posypana dużą ilością koperku to jedna z najsmaczniejszych nowalijek wiosennych. Do niej młode ziemniaczki i nic więcej nie trzeba. Proste, wyśmienite danie!
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1657
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1574
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1657
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1574
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści, których nie wykorzystujemy. Kapustę myjemy i szatkujemy dosyć drobno.
Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, wsypujemy łyżeczkę soli i wstawiamy na ogień. Od momentu zagotowania wody dusimy ją 10-15 minut pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewamy masło. Na roztopione masło rzucamy mąkę, mieszamy zasmażkę około 1-2 minut, aby mąka straciła smak surowizny, ale nie przyrumieniła się. Tak przygotowaną zasmażką zaciągamy kapustę i przyprawiamy sokiem z cytryny lub octem, cukrem, pieprzem i ewentualnie solą. Wyłączamy ogień i zasypujemy kapustę posiekanym koperkiem. Młoda kapusta zasmażana gotowa!